Način pripreme
Jedna pogača u kiflicama, zato što je lepo mesiti hleb!
Pre svega se aktivira kvasac. Rastvara se u toplom mleku, ja koristim celo mleko i 1 ravnu kašiku šećera sa malo brašna, 2 kašike. Kada se aktivira, gotov je.
Brašno se prosejava u duboku posudu, a u drugoj posudici pomešam kiselo mleko sa uljem, vodom i jajima. U brašno stavljam so i mešam kašikom.
Postepeno stavite i kvasac, smesu sa jajima i mešajte kašikom. Kada je već postaje teško prebacujete testo na radnu površinu i mesite dok se ne dobije glatko i meko testo. Ako je potrebno, dodajete malo brašna.
Nakon toga gotovo testo stavljamo u krpu od gaze ili nekoliko slojeva gaze i pravimo u snop. Umačemo ga u mlaku vodu u jednu malu kanticu u duboku šepru koju imate.
Kada testo ispliva na površinu vode, gotovo je. Vadimo ga i premesimo ga sa malo brašna, delim ga na 4 lopte i ostavljam da nadođe drugi put - otprilike 15, 20 minuta.
Nakon toga oklagijom pravim kore prečnika otprilike 35 cm i stavljam ih jednu na drugu tako što između njih mažem maslacem. Poslednja se ne maže, nego se razvijaju sve kore još jednom u veliku koru. Sečemo na 4 i posle svaku četvrtinu na još 4 trougla. Uvijam u kiflice. Raste još jedanput i mažem celu pogaču žumancem, posipam susamom i pečem na 180 stepeni dok ne bude gotovo.
Ako odlučite probajte moju prazničnu pogaču - uvek je uspešan ovaj recept za kupanu pogaču u kiflicama, samo treba da imate više vremena.