Bonapeti.rs»Recepti»Glavna jela»Sarme»Sarme od kiselog kupusa sa belim sosom

Sarme od kiselog kupusa sa belim sosom

Iliana DimovaIliana Dimova
Guru
4241524k
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
90 min.
Ukupno
110 min.
Porcije
6
"Klasične sarme od kiselog kupusa, ali sa raskošnim belim sosom - da imamo još jedan razlog da oližemo tanjir"

Potrebni sastojci

  • kiseli kupus - 1 komad, veća glavica
  • mleveno meso - 200 g, od svinjskog mesa
  • pirinač - 1 šolja
  • čubar
  • kumin
  • biber
  • lovorov list
  • ulje - 3 kašike
  • za sos
  • luk - 1 kašičica, narendan
  • biber
  • so - ako je neophodno
  • ulje - 2 kašike
  • maslac - 1 kašičica
  • brašno - 2 kašike
  • sok od kiselog kupusa - 1 šolja
  • kiselo mleko - pola šolje
  • voda 1 i po šolja
  • peršun
* merne jedinice

Način pripreme

Pomešamo mleveno meso s 1 šoljom vode i 3 kašike ulja. Stavimo da se zaprži. Kad voda uvri i mleveno meso se pretvori u granulice dodajemo opran pirinač (1 šolja), čubar, biber i kumin po ukusu. Promešamo nekoliko puta i sklonimo s ringle. Pažljivo izdvajamo listove iz glavice kupusa.

Uvijamo sarme tako što u list kupusa stavljamo nadev od mlevenog mesa i pirinča. Poređamo gotove sarme u veliku posudu od vatrostanog stakla s poklopcem. Zalivamo sarme vodom, tako da se prekriju, stavljamo lovorov list i stavljamo u rernu sa poklopljenom posudom za pečenje.

Uključujemo rernu na 200 stepeni i pečemo dok ne bude gotovo. Pirinač u sarmama treba da se skuva i u posudi da ostane malo tečnosti.

Pripremamo sos, tako što u ulje i maslac stavljamo rendani luk i biber po ukusu. Promešamo nekoliko puta, pazimo da luk ne porumeni. Pospipamo brašnom. Propržimo da zlataste boje, sklanjamo posudu sa ringle. U zaprženo brašno nalivamo uz neprekidno mešanje sok od kiselog kupusa pomešan sa vodom i kiselim mlekom.

Stavljamo ponovo na ringlu i kuvamo sos, mešajući dok ne dobijemo željenu gustinu. Probamo da li je slano i ako je neophodno solimo. Gotove sarme serviramo prelivene sosom i po ukusu možemo da ukrasimo svežim peršunom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: