Bonapeti.rs»Recepti»Glavna jela»Tikvice iz rerne»Pikantne punjene tikvice

Pikantne punjene tikvice

Elena StoichovskaElena Stoichovska
Pomoćnik kuvara
7519302
Pikantne punjene tikvice
Fotografije: Elena Stoichovska
1 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
45 min.
Porcije
6
"Ako želite, pripremite ih za večeru, ako želite, za meze. Uvek su ukusne"

Potrebni sastojci

  • tikvice - 3 komada
  • paradajz - 1/2 konzerve
  • sir - 150 g
  • jaja - 1 komad
  • bosiljak - 10 - 12 komada svežih listova
  • mladi luk - 2 struka
  • susam - 2 - 3 kašike
  • kurkuma
  • so
  • pire od paprika - 1 kašičica
  • ulje - 2 - 3 kašike
  • kačkavalj - nasečen
  • sušena mirođija
  • aleva paprika
* merne jedinice

Način pripreme

Tikvice operite, odstranite dršku i prepolovite ih.

Pažljivo izdubite tikvice i ostavite oko 0, 5 cm debelu ivicu. Izdubljenu unutrašnjost naseckajte na sitno. Paradajz zajedno sa sosom ispasirajte do homogene smese.

U kaserolu dodajte malo ulja i stavite je na vatru. Kada se zagreje, sipajte u nju pire od paradajza. Ostavite pire da se krčka na slaboj vatri uz periodično mešanje. Dodajte sitno naseckanu polovinu sredine tikvice (drugu polovinu sačuvajte za drugo jelo). Promešajte i ostavite na kratko da se kuva na slaboj vatri.

Za to vreme, naseckajte luk i bisiljak. Sir izmrvite.

Kaserolu skinite sa vatre. Dodajte luk, bosiljak i izmrvljeni sir. Pospite malo kurkume, soli, dodajte pire od paprika, susam, jaje i sve dobro promešajte.

Kašikom napunite polovine tikvica i poređajte ih u prethodno nauljeni pleh i koji sipate vodu do polovine visine tikvica. Stavite pleh u zagrejanu rernu na 180 stepeni oko 20-30 minuta. Tikvice su gotove, kada je ivica mekana i kada dobiju zlatastu boju.

Malo pre nego tikvice izvadite iz rerne, nasecite tanke listiće kačkavalja, poređajte ih po celoj dužini tikvica i vratite dok se kačkavalj ne ispeče.

Gotove tikvice pospite sa malo aleve paprike i suve mirođije.

Mogu se poslužiti tople, ali i hladne, na vama je izbor. Samo ih dopunite lepim sosom i omiljenim pićem.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni: