Način pripreme
Tikvice operite, odstranite dršku i prepolovite ih.
Pažljivo izdubite tikvice i ostavite oko 0, 5 cm debelu ivicu. Izdubljenu unutrašnjost naseckajte na sitno. Paradajz zajedno sa sosom ispasirajte do homogene smese.
U kaserolu dodajte malo ulja i stavite je na vatru. Kada se zagreje, sipajte u nju pire od paradajza. Ostavite pire da se krčka na slaboj vatri uz periodično mešanje. Dodajte sitno naseckanu polovinu sredine tikvice (drugu polovinu sačuvajte za drugo jelo). Promešajte i ostavite na kratko da se kuva na slaboj vatri.
Za to vreme, naseckajte luk i bisiljak. Sir izmrvite.
Kaserolu skinite sa vatre. Dodajte luk, bosiljak i izmrvljeni sir. Pospite malo kurkume, soli, dodajte pire od paprika, susam, jaje i sve dobro promešajte.
Kašikom napunite polovine tikvica i poređajte ih u prethodno nauljeni pleh i koji sipate vodu do polovine visine tikvica. Stavite pleh u zagrejanu rernu na 180 stepeni oko 20-30 minuta. Tikvice su gotove, kada je ivica mekana i kada dobiju zlatastu boju.
Malo pre nego tikvice izvadite iz rerne, nasecite tanke listiće kačkavalja, poređajte ih po celoj dužini tikvica i vratite dok se kačkavalj ne ispeče.
Gotove tikvice pospite sa malo aleve paprike i suve mirođije.
Mogu se poslužiti tople, ali i hladne, na vama je izbor. Samo ih dopunite lepim sosom i omiljenim pićem.