Način pripreme
Ribu očistite i operite hladnom vodom i presecite na pola. Ako vam je pleh mali i riba ne može da stane, odsecite glavu i rep i napravite od njih riblju čorbu. Posolite obilno, dodajte biber, kumin i ostavite ribu da odstoji najmanje jedan sat.
Oljušten i na kockice naseckan paradajz, očišćeni beli luk, šargarepu, nasečenu papriku i celer stavite u posudu sa poklopcem, dodajte malo maslinovog ulja i stavite sve u rernu na oko 30 minuta da omekšaju. Kada se povrće prohladi lagano ga ispasirajte sa malo soli dok ne dobijete homogenu smesu. Začinite smesu biberom i kuminom po ukusu i posolite još, ako je potrebno.
U pleh sipajte oprani pirinač i na sitno naseckani kiseli kupus, promešajte i dolijte 2 šolje soka od kupusa. Dodajte i pasiranu smesu od povrća i sve dobro promešajte.
Pospite malo čubra i celera i odozgo stavite ribu. Možete je naseći i na kotlete. Napravite udubljenja u nadevu, da riba ne bude kompletno iznad.
Ako je potrebno, dolijte još malo soka od kupusa i pecite u prethodno zagrejanoj rerni oko 40 minuta.