Način pripreme
Očistite povrće, i ne zaboravite da isečete dva kraja na bobu. Odaberite ako je moguće najmlađi bob. Isecite povrće na sitno, a bob ostavite na po dva centimetra dužine.
U šerpi zagrejte dve kašike suncokretovog ulja i propržite u njemu luk i šargarepe. Kada omekšaju dodajte bob i propržite ga dva-tri minuta. Prelijte sa 700 ml vode i namrvite unutra jednu kockicu bujona od povrća. Posolite i ostavite da se krčka na tihoj vatri.
Za to vreme u drugoj posudi (dubok tiganj na primer) pogodnoj za spremanje sosova, zagrejte ostatak ulja i propržite u njemu prvo brašno dok ne dobije zlatastu preplanulost, a posle i alevu papriku, dok pazite da ne pregori, jer će da gorči. Dodjte uz neprestano mešanje paradjz pire.
Ugasite zapršku veoma pažljivo sa jednom dve kutlače bojona od paprikaša. Mešajte dok se ne dobije gladak sos bez grudvica i sipajte ga u drugu šerpu. Dodajte tri čena belog luka, iseckana na sitno i kuvajte dok ne bude gotovo.
Ako procenite da ima potrebe, dodajte vodu, dok ne postignete gustinu paprikaša koju želite.
Kad je potpuno gotovo isklučite ringlu i pospite sa 2 kašike sitno iseckane sveže mirođije.