Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Praznični hleb»Pogača sa sitnim sirom i maslacem

Pogača sa sitnim sirom i maslacem

Maria SimovaMaria Simova
Autor
1k3284k
Pogača sa sitnim sirom i maslacem
Fotografije: Maria Simova
1 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
90 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
125 min.
Porcije
6
"Sa ovom pogačom, koja se bukvalno topi u ustima, neće vam biti potrebno drugo jelo"

Potrebni sastojci

  • jaja - 1 komad
  • sveže mleko - 120 ml
  • kiselo mleko - 60 ml
  • ulje - 60 ml
  • so - 1 kašičica
  • šećer - 1 kašičica
  • suvi kvasac - 1 kesica dr Oetker
  • brašno - 360 g
  • za premazivalje testa
  • ulje - 2 supene kašike
  • kravlji maslac - 50 g, mel
  • sitan sir - 200 g
  • za premazivanje pogače
  • žumanca - 1 komad
  • ulje - 1 supene kašike
  • susam
  • mak - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

U posudu sipajte polovinu mleka i dodajte kvasac i šećer, promešajte i ostavite na toplom da nadođe. Umutite jaje viljuškom, u njega dodajte ulje, ugrejano sveže mleko, kiselo mleko i so.

Prosejte brašno, napravite udubljenje i u njega sipajte smesu od jaja i kvasac, zamesite meko i glatko testo. Uvijte testo u streč foliju u i stavite na toplom da se udvostruči,

Nadošlo testo podelite na dva jendnaka dela. Jedan deom podelite na 4 jednaka dela i oblikujte lopice. Drugi deo testa podelite na 5 jednakih delova i oblikujte loptice.

Uz pomoć oklagije razvucite odvojeno 4 loptice na koru prečinika 15 cm, namažite ih prethodno pomešanim uljem, maslacem i sitnim sirom. Svaku koru uvijte u rolat i prstima malo povećajte prečnik.

Koso isecite rolat na dva jednaka dela i poređajte u krug u plehu, obloženim papirom za pečenje ra prorezima napolju.

Na isti način uradite i sa 4 manje loptice i poređajte preko prvih - izmežu rasečenih rolata. Petu loptu stavite u sredinu pogače.

Namažite pogaču umućenim žumancem i uljem i pospite semenkama i ostavite oko 40 minuta na toplom. Pecite u prethodno ugrejanoj rerni na 180 stepeni oko 30-35 minuta dok ne dobije zlatnu boju.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni: