Način pripreme
Na dno hermetičke šerpe (ekspres lonca) se naređaju tanki parčići svinjskih grudi ili slanine. Odozgo se naređa polovina kiselog kupusa, pomešana s isečenim krugovima marinirane šargarepe, lovorov ist, celi ne oljušteni čenovi belog luka i zrna pimenta.
Preko kiselog kupusa se stavljaju oprani i oceđeni od vode pileći bataci (ako koristite cele - prethodno ih isecite na porcije), pospipaju se kuminom, biberom, dimljenom alevom paprikom i po želji se dodaje i ljuta paprika.
Pokriva se preostalom polovinom isečene šargarepe i kiselog kupusa. Poliva se uljem i dodaje se voda. Lonac se zatvara hermetičkim poklopcem i jelo vri na srednjoj ringli oko 25-30 minuta (u zavisnosti od samog lonca).
Nakon što padne pritisak u loncu, poklopac se otvara i jelo se servira vruće, servirano s ljutim papričicama i čenovima belog luka.
Prijatno!