Poređan ratatuj

Petya KeranovaPetya Keranova
Početnik
8370
Poređan ratatuj
Fotografije: Vanya Adarska
2 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
2
"Možete ga servirati i toplo i hladno, ali obavezno poređano - kompromis nije dozvoljen"

Potrebni sastojci

  • patlidžan - 1 ili 2 komada, zavisi od veličine
  • tikvice - 1 ili 2 komada
  • paprike - 1 ili 2 komada, žute
  • paradajz - 5 - 6 komda
  • luk - 1 ili 2 komada
  • so
  • biber
  • beli luk - 2 čena majčina dušica
  • majčina dušica - 1 struk
  • lovorov list
  • bosiljak - 5 listića
  • maslinovo ulje
* merne jedinice

Način pripreme

Isecite patlidžan na krugove, posolite i ostavite da pusti vodu i gorak sok. Isecite i tikvicu.

Pržite ih na kratko u vrelom maslinovom ulju (dobro je da dodate i 1 supenu kašiku suncokretovog ulja prilikom prženja, zato što maslinovo nije dovoljno stabilno na zagrevanje).

Ostavite ih da se ocede na ubrusu od viška masti. Ppariku isecite na krugove. Možete dodati i zelenu i crvenu (ja to nisam uradila zato što je paradajz crven, a tikvica zelena, tj, samo zbog izbora boja).

Paradajz i luk isecite na krugove, koliko vam je potrebno, a preostali deo izrendajte. Skuvajte paradajz sos, tako što izdinstate izrendani paradajz, luk i izgnječen beli luk. Začinite solju, biberom, majčinom dušicom i lovorovim listom.

Rasporedite sos u odgovarajuću posudu za pečenje i počnite da ređate kolutove od povrća, ređajte po redu kao na slici, dok sve ne potrošite.

Posebno pomešajte 2 supene kašike maslinovog ulja sa jednim izgnječenim čenom belog luka, prstohvatom mlevenog bibera i prstohvatom soli. Smesu nanaesite preko poređanog povrća uz pomoć četke i pecite oko 30 minuta u ugrejanoj rerni na 180 stepeni. Servirajte posuto sitno iseckanim peršunom, po želji. Jelo se može servirati i toplo i hladno, u zavisnosti od sezone.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: