Način pripreme
Isecite patlidžan na krugove, posolite i ostavite da pusti vodu i gorak sok. Isecite i tikvicu.
Pržite ih na kratko u vrelom maslinovom ulju (dobro je da dodate i 1 supenu kašiku suncokretovog ulja prilikom prženja, zato što maslinovo nije dovoljno stabilno na zagrevanje).
Ostavite ih da se ocede na ubrusu od viška masti. Ppariku isecite na krugove. Možete dodati i zelenu i crvenu (ja to nisam uradila zato što je paradajz crven, a tikvica zelena, tj, samo zbog izbora boja).
Paradajz i luk isecite na krugove, koliko vam je potrebno, a preostali deo izrendajte. Skuvajte paradajz sos, tako što izdinstate izrendani paradajz, luk i izgnječen beli luk. Začinite solju, biberom, majčinom dušicom i lovorovim listom.
Rasporedite sos u odgovarajuću posudu za pečenje i počnite da ređate kolutove od povrća, ređajte po redu kao na slici, dok sve ne potrošite.
Posebno pomešajte 2 supene kašike maslinovog ulja sa jednim izgnječenim čenom belog luka, prstohvatom mlevenog bibera i prstohvatom soli. Smesu nanaesite preko poređanog povrća uz pomoć četke i pecite oko 30 minuta u ugrejanoj rerni na 180 stepeni. Servirajte posuto sitno iseckanim peršunom, po želji. Jelo se može servirati i toplo i hladno, u zavisnosti od sezone.