Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Teletina»Šnicle»Teleći stek sa Barbekju sosom i šparglama

Teleći stek sa Barbekju sosom i šparglama

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Teleći stek sa Barbekju sosom i šparglama
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
25 min.
Ukupno
40 min.
Porcije
2
"Istančano i jako - gurmanski predlog za sve zahtevne goste za stolom"

Potrebni sastojci

  • teleći stek - 2 komada (350 g)
  • so - krupna, u ljuskama
  • maslinovo ulje - 2 kašike
  • špargle - 1 veza, zelene
  • za Barbekju sos
  • luk - 1/2 glavice
  • beli luk - 2 - 3 čena
  • zelena paprika - 1 komad
  • kečap - 3 kašike
  • paradajz sos - 250 - 300 ml
  • vorčester sos - 1 kašika
  • med - 1 kašika
  • smeđi šećer - 1 kašika
  • so - po ukusu
  • biber - po ukusu
  • aleva paprika - po želji, ljuta
  • sirće - 1 kašika
  • senf - 1 kašičica
  • maslinovo ulje - 3 kašike
* merne jedinice

Način pripreme

1. Prvo pripremite sos. Na sitno naseckajte luk, beli luk i papriku i upržite ih u vrelom maslinovom ulju. Mešajte, da ne zagore, jer je malo masnoće (cilj je da sos nije mastan, zato stavite malo maslinovog ulja);

2. Stavite kečap i paradajz sos sa smeđim šećerom i malo soli (po želji dodajte ljutu alevu papriku)i kuvajte oko 4-5 minuta, a nakon toga stavite ostale namirnice za sos. Promešajte dobro i držite još 4-5 minuta na vatri, a nakon toga skinite i ispasirajte sve, ako želite finiji sos;

3. U zagrejani tiganj stavite jednu kašiku maslinovog ulja i sa svih strana upržite špargle, kojima ste prethodno odsekli donje krajeve, tamo gde su žilave. Pazite na vrhove, veoma se lako lome. Pospite krupnom solju (nema potrebe da špargle dugo termički obrađujete, dosta je 5 minuta na jakoj vatri, kako bi ostale hrskave);

4. Došao je red i na meso, koje možete pripremiti u istom tiganju u kome ste pržli špargle samo dodajte još jednu kašiku maslinovog ulja.

Stekove pržite na jakoj vatri, ali ih stavite u veoma dobro zagrejan tiganj. Pržite ih po minut, dva sa svake strane, kako bi meso iznutra ostalo roze boje i mekano. Razume se, ako volite bolje pečeno meso, pržite ih duže, ali postoji rizik da teletina bude suva i da izgubi ukus.

Meso posolite tek kad bude gotovo!

5. U tanjir poređajte špargle, stavite stek i nekoliko kašika Barbekju sosa.

6. Meso jedite dok je toplo.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: