Način pripreme
Ugrejte rernu na 250 stepeni. U velikoj posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo i so. Postepeno dodajte ugrejano mleko, dok ne počne da liči na kukuruzno brašno.
Dodajte kačkavalj i napravite udubljenje na sredini smese. Sipajte sveže mleko u nju. Testo brzo mešajte viljuškom, dok se ne oblikuje lopta. Testo treba da bude meko. Stavite ga na brašnom posutu radnu površinu.
Mesite 30 minuta.
Malom oklagijom razvucite na krug debljine 1.3 cm. Potopite ivice čaše, većeg prečnika, u brašno i izrežite krugove od testa.
Nožem napravite ukrštene proreze preko svakog kruga. Stavite ih u pleh, obložen papirom za pečenje. Umutite jaja i vodu i namažite lepinje. Pecite 10-12 minuta dok ne dobiju zlatnu boju.
Gotove lepinje serirajte tople, po želji pospite začinima po ukusu.