Način pripreme
Patlidžan se opere i drške se odvoje zajedno sa celim zelenim delom. Oljušti se na 3-4 mesta, u obliku trakica i zaseku se po dužini. Posole se i ostavljaju da odstoje oko 1/2 sata, nakon toga se iscede.
Luk i šargarepa se oljušte i operu, sitno se iseckaju i dinstaju u masti, u isto vreme sa dva čena belog luka, isečena na pola, dok ne omekšaju. Tada se dodaju oljušten i isečen paradajz, so i biber.
Smesa se ostavlja da vri 2-3 minuta i skida se sa vatre. Sa njom se pune prorezi u patldižanu, koji se nakon toga stavlja u odgovarajuću posudu. Ostatak nadeva se rasporedi između njih.
Posuda se poklapa i stavlja da se peče u rerni, na umerenoj temperaturi, dok patdližan potpuno ne omekša i ostane na masti.
Savet: Jelo imam bayildi je ukusnije je kada je hladno.
Mala priča za onekoji ne znaju odlakle dolazi naziv imam bayildi:
Pre nego što je trebalo poseti svoj harem, imamu su pripremali proveren afrodizijak - patlidžan punjen paradajzom, lukom i belim lukom. Jelo je bilo toliko ukusno, da je izazivalo zaovoljstvo svim čulima. Sluge su primetile da je od upao u jedno posebno stanje, ne zemaljskog blaženstva i počeli da kliču: Imam Bayildi! , što znači Imam je u nesvesti.
Misli se da je zbog te replike jelo dobilo to ime. Ne garantujem da je događaj sasvim tačan, davno sam to negde pročitala i tako sam zapamtila.