Imam Bayildi

Katya LulchevaKatya Lulcheva
Početnik
111
Imam Bayildi1 / 3
22/08/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
55 min.
Porcije
4
"Neverovatno ukusan recept za pripremu tradicionalnog turskog jela, Imam Bayildi. Polizaćete prste"

Potrebni sastojci

  • patlidžan - 5 komada, srednje veličine
  • luk - 4 glavice crnog luka
  • šargarepa - 1 komad
  • beli luk - 2 glavica
  • paradajz - 5 komada, crven
  • ulje - 1/2 šolje
  • so
  • biber - po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

Patlidžan se opere i drške se odvoje zajedno sa celim zelenim delom. Oljušti se na 3-4 mesta, u obliku trakica i zaseku se po dužini. Posole se i ostavljaju da odstoje oko 1/2 sata, nakon toga se iscede.

Luk i šargarepa se oljušte i operu, sitno se iseckaju i dinstaju u masti, u isto vreme sa dva čena belog luka, isečena na pola, dok ne omekšaju. Tada se dodaju oljušten i isečen paradajz, so i biber.

Smesa se ostavlja da vri 2-3 minuta i skida se sa vatre. Sa njom se pune prorezi u patldižanu, koji se nakon toga stavlja u odgovarajuću posudu. Ostatak nadeva se rasporedi između njih.

Posuda se poklapa i stavlja da se peče u rerni, na umerenoj temperaturi, dok patdližan potpuno ne omekša i ostane na masti.

Savet: Jelo imam bayildi je ukusnije je kada je hladno.

Mala priča za onekoji ne znaju odlakle dolazi naziv imam bayildi:

Pre nego što je trebalo poseti svoj harem, imamu su pripremali proveren afrodizijak - patlidžan punjen paradajzom, lukom i belim lukom. Jelo je bilo toliko ukusno, da je izazivalo zaovoljstvo svim čulima. Sluge su primetile da je od upao u jedno posebno stanje, ne zemaljskog blaženstva i počeli da kliču: Imam Bayildi! , što znači Imam je u nesvesti.

Misli se da je zbog te replike jelo dobilo to ime. Ne garantujem da je događaj sasvim tačan, davno sam to negde pročitala i tako sam zapamtila.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: