Način pripreme
Pažljivo očistimo aroniju od listova, drški (ako ih ima) i pažljivo je operemo pod tekućom vodom, najbolje u đevđiru.
Voće stavljamo u šerpu i sipamo vodu, koliko da pokrije voće. Limun lepo operemo, zato što ćemo ga iseći zajedno sa korom.
Stavljamo ga u aroniju u sve pasiramo na kašu, dodajemo limuntus. Ako želimo da dobijemo više sirupa, dodajemo više vode. Tako dobijenu smesu stavljamo na hladno mesto na 16 sati (može i 12).
Sledećeg dana sipamo celu smesu u gazu i lepo istitskamo sok. Imerimo kolika je količina. Na jedan litar soka dodajemo 1 kg šećera. Stavljamo na vatru da provri i odmah punimo suve flaše ili tegle, zatvaramo poklopcem i okrećemo naopako.
Ovako pripremljen sirup može izdržati dugo vremena (bar godinu dana), ali ako se plašite možete ga sterilisati 5 minuta.
Sirup rastvoren sa vodom ili gaziranom vodom je raskošan, a ako dodate komadiće iseckanog limuna je neodoljiv.