Način pripreme
U posudu se sipa i zagreje sveež mleko, u njemu se istopi kvasac, šećer i brašno. Dobro se izmešaju i ostavljaju se na otprilike 20 minuta da se kvasac aktivira.
U drugoj posebnoj posudi se umute jaja, kiselo mleko, ulje, so i sirće. Kada se smesa sa kvascem udvostruči, dodaju se drugi sastojci.
Prethodno prosejano brašno se postepeno dodaje, mesi se meko i elastično testo. U gotovo testo se dodaje meki maslac, mesi se dok se u potpunosti ne usvoji.
Testo se premazuje uljem i ostavlja se u velikoj posudi ili najlonskoj kesici na otprilike sat vremena - može i više (zavisi od temeprature u prostoriji), dok ne udupla obim. Oblikuje se po želji.
Na fotografijama sam pokazala varijantu koja je za lepu pogaču prečnika 36 cm. Kada se oblikuje, ponovo se ostavlja da naraste na 20-30 minuta. Premazuje se umućenim žumancima, svežim mlekom i uljem. Posipa se semenkama.
Peče se na 170°C prvo na donjem grejaču 20 minuta, nakon čega se uključuje i gornji grejač dok ne bude gotovo. Domaća pogača se premazuje maslacem dok je još topla nakon pečenja.
Na fotografijama sam pokazala module posebne pogače u detaljima.
Bon Apeti!