Način pripreme
Patldižan oljuštimo i sečemo na srednje parčiče, koje potapamo u slanu vodu, da otklonimo gorčinu.
Luk i čen belog luka sečemo na sitno i zapržimo ih u zagrejanoj masnoći. Nakon 5-6 minuta dodajemo im oceđene kocke patlidžana i na ivice isečen sušeni paradajz.
Začinjavamo solju i origanom.
Nakon što sastojci omekšaju dodajemo pirinač i mešamo da se zrnca ne zalepe za dno tiganaj. Kada pirinač promeni svoju boju i postane staklasta dolivamo šolju bujona od pirinča.
Sačekamo da zrnca upiju tečnost i isključiujemo ringlu.
Nadev za punjene paprike je gotov i začinjavamo ga biberom. Nakon što se nadev ohladi dodajemo masline bez koštica isečene na ivice.
Paprike su očišćene od drški i semenki, a ako su odmrznute ostavljamo ih do poslednjeg trenutka u frižideru.
Punimo ih gotovim nadevom i poređamo punjene paprike u posudu za pečenje. Dolivamo bujon od povrća do sredine paprika.
Pečemo punjene paprike na grčki način u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni 35-40 minuta.
Serviramo sa mlečnim sosom od belog luka.