Bonapeti.rs»Recepti»Morski Plodovi»Meze»Školjke sa salamurom u tegli

Školjke sa salamurom u tegli

ZoriZori
Guru
7292375k214
Školjke sa salamurom u tegli
Fotografije: Zori
1 / 5
25/08/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
40 min.
Porcije
4
"Školjke sa mirisom mora - idealno meze uz mastiku!"

Potrebni sastojci

  • školjke - 1 kg sa ljušturama
  • belo vino - 2 šolje
  • voda - 2 šolje
  • lovorov list - 2 komada
  • morska so - 2 supene kašike, krupna
  • mirođija - 1 veza
  • biber - 10 zrna
  • uzo - 50 ml
  • maslinovo ulje - 2 šolje (ili ulje)
  • beli luk - 1 čen
  • kora od limuna - od 1 limuna, izrendana
  • sok od limuna - od 1 limuna
  • biber - 1 kašičica, mleven
  • luk - 1 glavica, crnog luka
* merne jedinice

Način pripreme

Školjke se dobro očiste žičanom četkom, operu se hladnom vodom i stavljaju u šerpu, prelivaju se vodom vinom dodaje se lovorov list, zrna bibera i izrendana kora limuna. Stavlja se morska so.

Kuvaju se na tihoj vatri, poklopljene, dok se ljušture ne otvore, prebacuju se u posudu sa hladnom vodom da se ohlade (voda u kojoj su se kuvale se ne baca). Školjke se ocede i prebacuju u đevđir i jezgro se izvadi iz ljuštura.

Sačuvajte nekolio ljuštura za dekoraciju prilikom serviranja! Salamura se priprema tako što se ugreva maslinovo ulje (ili ulje) promeša se i sipa se 1 šolja bujona od školjki.

Skida se sa vatre i dodaje se iseckana glavica belog luka, uzo i sok od limuna. Začini se solju po ukusu i mlevenim biberom. Luk se oljušti i iseče na ivice, mirođija se sitno isecka.

U prethodno opranu teglu i poparenu u vodi se sipa malo salamure, stavlja se red jestivog dela školjki, kriške luka, mirođoja, salamura, školjke i tako dok se sastojci ne potroše.

Tegla se dobro zatvori i ostavlja u frižideru na bar 12 sati da se začine školjke. Serviraju se kao salata ili predjelo.

Piju se uz uzo, uzaki, rakiju, mastiku, votku, pivo, belo vino i najvažnije - u dobrom društvu!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: