Način pripreme
Školjke se dobro očiste žičanom četkom, operu se hladnom vodom i stavljaju u šerpu, prelivaju se vodom vinom dodaje se lovorov list, zrna bibera i izrendana kora limuna. Stavlja se morska so.
Kuvaju se na tihoj vatri, poklopljene, dok se ljušture ne otvore, prebacuju se u posudu sa hladnom vodom da se ohlade (voda u kojoj su se kuvale se ne baca). Školjke se ocede i prebacuju u đevđir i jezgro se izvadi iz ljuštura.
Sačuvajte nekolio ljuštura za dekoraciju prilikom serviranja! Salamura se priprema tako što se ugreva maslinovo ulje (ili ulje) promeša se i sipa se 1 šolja bujona od školjki.
Skida se sa vatre i dodaje se iseckana glavica belog luka, uzo i sok od limuna. Začini se solju po ukusu i mlevenim biberom. Luk se oljušti i iseče na ivice, mirođija se sitno isecka.
U prethodno opranu teglu i poparenu u vodi se sipa malo salamure, stavlja se red jestivog dela školjki, kriške luka, mirođoja, salamura, školjke i tako dok se sastojci ne potroše.
Tegla se dobro zatvori i ostavlja u frižideru na bar 12 sati da se začine školjke. Serviraju se kao salata ili predjelo.
Piju se uz uzo, uzaki, rakiju, mastiku, votku, pivo, belo vino i najvažnije - u dobrom društvu!