Način pripreme
Luk se oljušti i narenda na rende. Pomeša se u posudi s mlevenim mesom, začinima (so, čubar, biber), umućenim jajetom i dobro se promeša.
Hleb se natopi u svežem mleku, istiska se i dodaje u mleveno meso. Sve se zamesi nekoliko puta dok se ne dobije ujednačena smesa i ostavlja se da odstoji na hladnom.
Za to vreme priprema se povrće za sos. Luk se iseče na krupno, šargarepe se oljušte i iseku na kolutiće, paprike se očiste od semenki i iseku na parčiće, krompir na krupne kocke ili na polovine (ako je svež i sitan).
Paradajz se zaseče oštrim vrhom noža i spušta se na minut u vrelu posoljenu vodu, ohladi se u hladnoj vodi i oljušti se koža. Narenda se na sitno rende.
Od mlevenog mesa se formiraju male ćuftice, uvaljaju se u brašno i prže se u tiganju nekoliko minuta dok ne porumene. Prebace se u prethodno uljem podmazanu posudu za pečenje. U istom tiganju se proprži luk, paprike, i šargarepe (bez krompira).
Kad omekšaju sipa se rakija i ostavlja se da alkohol ispari 2-3 minuta. Na kraju se dodaje brašno, aleva paprika, narendan paradajz i voda. Ringla se smanji i sos se ostavlja da krčka 10 minuta.
Oljušten krompir sipamo kod ćuftica u posudu za pečenje, raspodeli se ravnomerno, preliva se gotovim sosom i posoli se.
Posuda se prekriva papirom za pečenje i stavlja se u prethodno zagrejanu rernu na 180 stepeni oko 40 minuta. Nakon toga papir se sklanja i posuda se vraća na 15-20 minuta u rernu.
Gotovo jelo se servira vrelo, garnirano s grančicama mirođije i listićem zelene salate.
Prijatno!