Način pripreme
U toplo sveže mleko izmrvite kvasac, dodajte po jednu kašičicu šećera i brašna, promešajte i ostavite oko 10 minuta da se aktivira.
Nakon toga u smesu dodajte umućena jaja, ulje, kiselo mleko i so i promešajte. U tu smesu dodajte prosejano brašno i umesite meko testo, umotajte ga u providnu foliju i ostavite ga 30 minuta na toplom mestu.
Naraslo testo podelite na dva jednaka dela. Prvi deo podelite na 4 jednaka dela i napravite lopte. Lopte razvijte u 4 kore i poređajte ih jednu preko druge, a između ih premažite tankim slojem mekog maslaca, gornju koru ne premazujte. Ove kore razvijte ponovo u jednu veliku koru, koju zatim nasecite na 16 jednakih trouglova (kao za kiflice).
Svaki trougao zasecite u sredini i kroz taj prorez 2 puta provucite vrh trougla (biće kao umotano), umotajte trougao kao kiflicu i poređajte ih u krug u tepsiju, koju ste prethodno premazali mekim maslacem. Tepsija treba a je prečnika oko 30 cm.
Od druge polovine testa odvojite 1/4 i od nje napravite loptu - ona će biti u sredini pogače.
Preostalo testo razvucite u pravougaonu koru, premažite je mekim maslacem i umotajte u rolat. Pospite rolat grizom ili kukuruznim brašnom i uvaljajte ga da se griz ili brašno prilepe.
Rolat stavite u krug pored kiflica. Makazama pod uglom zasecite na nekoliko mesta rolat, ali ne do kraja, i zasečena mesta oblikujte kao listove. Loptu od testa koju ste odvojili premažite umućenim belancem i pospite je semenima, pa je postavite u sredinu tepsije.
Premažite umućenim žumancem sa 1 kašikom svežeg mleka samo kiflice u pogači i ostavite je da naraste oko pola sata.
Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni 30 minuta, a kada dobije boju, stavite preko nje aluminijumsku foliju.