Bogata pogača

Dobrinka PetkovaDobrinka Petkova
Šef kuhinje
1k3912k
Bogata pogača
Fotografije: Dobrinka Petkova
1 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
105 min.
Porcije
8
"Uz tako bogatu pogaču ne treba vam ništa drugo - toliko ćete pojesti da ćete se prejesti"

Potrebni sastojci

  • za testo
  • kvasac - 1/2 kocke (21 g)
  • sveže mleko - 250 ml
  • kiselo mleko - 3 kašike
  • jaja - 2 komada, bez jednog žumanca
  • so - 1 kašika
  • šećer - 1 kašičica
  • brašno - 500 - 600 g
  • za nadev
  • šunka
  • topljeni sir
  • začini - po izboru
  • ulje
  • žumanca - 1 komad, za premazivanje
* merne jedinice

Način pripreme

Kvasac se rastvori zajedno sa šećerom u toplom svežem mleku. Zajedno sa ostalim sastojcima se umesi meko testo. Ostavite testo da naraste.

Podelite testo na 7 loptica. Jednu lopticu testa razvaljajte u četvrtastu koru. Premažite je uljem, pospite začinima po želji i preklopite. Trebalo bi da dobijete trougao.

Stavite parče šunke i topljeni sir i savijte oba kraja. Dobićete kvadrat. Zatim preklopite još jednom da biste ponovo formirali trougao.

Isto uradite sa ostatkom loptica i poređajte ih u nauljeni pleh oštrim delom prema unutra. Stavite sedmu kuglu testa u sredinu.

Pogaču ostavite da naraste, premažite je smesom od umućenog žumanceta, malo kiselog mleka i ulja i pecite u zagrejanoj rerni dok ne bude gotova.

Bogata pogača je veoma lepa i lako se priprema.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: