Cele punjene dunje zapečene u rerni

Mariola PantelicMariola Pantelic
Džedaj
9k
95
593
30/08/2017
"Miriše na pečenje dunje, jesen je "
Priprema15 min.
Kuvanje45 min.
Ukupno60 min.
Porcije4
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano1 305
  • Pregledi tokom meseca6
  • Pregledi tokom sedmice1
  • Rejting5 od 5

Potrebni sastojci

  • dunje - 4 komada, dobro sazrele
  • suvo grožđe - 100 g, velika zrna
  • orasi - 100 g
  • med - 2 kašike
  • cimet
  • limun - sok i kora od 1 limuna
  • šećer u prahu - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Dunje se operu i pomoću četke se otkloni mahovina sa kore. Odstrani im se sredina i stave se u hladnu vodu da ne bi potamnele.

Orasi se iseckaju nožem na krupne parčiće. Suvo grožđe se opere i osuši. U posudi se pomešaju orasi, med, suvo grožđe, cimet, sok od limuna i narendana kora. Dobijenom smesom se pune dunje, a na svako dno se stavi i malo parčence kore od limuna, da bi se dno zatvorilo. Stavljaju se u posudu za pečenje postavljenu aluminijumskom folijom i pokrivaju se opet aluminijumskom folijom.

Peče se na 180 stepeni oko 40-45 minuta, sa ventilatorom, a 10 minuta pre nego što budu gotove, aluminijumska folija odozgo sklanja da malo i porumene. Ohlade se i posipaju šećerom u prahu.

Napomena: Dunje se čiste od sredine veoma teško, ali ću staviti fotografiju jednog osnovnog uređaja s kojim čistim i sredinu jabuka ili drugog voća, da bude jasnije, mislim da svi raspolažete s jednim takvim, ali se naoružajte i sa veoma oštrim nožićem.

Dobro je da otvor bude širi da može da se stavi više nadeva. Med koji je naznačen u receptu, kao zaslađivač meni je dovoljan, volim da osetim i njihovu kiselinu, ali ako neko voli slađe može da prelije i odozgo sa po 1 kašičicom meda ili više.

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar