Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Kuglof»Kolač sa mlečnim kremom od borovnica

Kolač sa mlečnim kremom od borovnica

Daniela RusevaDaniela Ruseva
Kuvar
22453950
Kolač sa mlečnim kremom od borovnica
Fotografije: Daniela Ruseva
2 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
50 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
12
"Pridobili smo vas još na kolaču, ali čim dodamo i ovaj mlečni krem od borovnica - sasvim nećete moći da odvojite oči od njega"

Potrebni sastojci

  • za kolač
  • jaja - 4 komada
  • šećer - 1 šolja
  • brašno - 1 i po šolja
  • prašak za pecivo - 1 kašičica
  • vanila - 2 komada
  • ulje - 4 kašike
  • voda - 4 kašike, vrela
  • za sirup
  • voda - 150 ml
  • šećer - 1 kašika
  • kora od limuna - 1 kašičica, rendana
  • vanila - 1 kesica
  • za krem
  • sveže mleko - 2 šolje
  • skrob - 4 kašike
  • maslac - 30 g
  • vanila - 2 komada
  • borovnice - 125 g, sveže
  • šećer - 4 kašike
  • voda - 1 kašika
  • za karamel
  • orasi - 1 šolja
  • šećer - 5 kašika
* merne jedinice

Način pripreme

Pripema kolača:

Umutite jaja zajedno sa šećerom dok ne pobele. Dodajte kašiku po kašiku ulja, a nakon toga postepeno kašikom i vrelu vodu. Prosejte brašno sa pola kesice praška za pecivo i dodajte ga u posudu sa dve vanile. Sipajte smesu u kalup za kolač, podmazan uljem i blago posut brašnom.

Pecite na 180 stepeni u prethodno zagrejanoj rerni 30 minuta ili po metodi probe čačkalicom.

Dok se kolač peče rastopite šećer za karamel u maloj posudi na vatri mešajući i kad se dobije gladak krem sklonite. Sipajte orahe i promešajte, a nakon toga rasporedite na paprir za pečenje, postavljen preko daske za hleb. Kad se ohladi izmrvite karamelizovane orahe.

Napravite sledeći krem:

Oprane borovnice stavite u malu posudu na vatru zajedno sa jednom kašikom vode i 4 kašike šećera. Mešajte dok se ne istopi šećer i sklonite sa vatre kad provri. U drugu posudu sipajte jednu šolju svežeg mleka da se zagreje. Rastvorite skrob pre toga sa ostatkom svežeg mleka.

Dodajte u vrelo mleko borovnice i rastvoreni skrob. Mešajte dok se ne zgusne i sklonite sa ringle. Dodajte maslac i vanilu u vruć krem i mešajte dok se maslac ne istopi.

Priprema sirupa:

Skuvajte jednu šolju vode s jednom kašikom šećera i aromatizujte sa 1 kašikom narendane kore imuna i jednom vanilom, a po želji i rumom.

Isecite ohlađeni kolač poprečno da dobijete dve kore. Prvi deo naprskajte s polovinom sirupa i nanesite krem od borovnica. Pospite izlomljenim karamelizovanim orasima i ponovo nanesite malo krema.

Stavite drugi deo kolača i ponovo poprskajte preostalim sirupom. Odozgo sipajte preostali krem i pospite karamelizovanim orasima.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: