Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Drugi deserti»Ekleri»Francuski ekleri sa hrskavom koricom (Choux o Craquelin)

Francuski ekleri sa hrskavom koricom (Choux o Craquelin)

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2353k
Francuski ekleri sa hrskavom koricom (Choux o Craquelin)5 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
25 min.
Ukupno
55 min.
Porcije
35
"Izazov već ima novo ime - ovi francuski ekleri, božanstvenog ukusa sa hrskavom koricom"

Potrebni sastojci

  • ХРУПКАВА КОРИЧКА Craquelin
  • maslac - 56 g, na sobnoj temperaturi
  • šećer - 67 g, svetlo smeđi
  • belo brašno - 62 g
  • kakao - 8 g ili 1 supena kašika
  • TESTO ZA EKLERE
  • brašno - 125 g, belo
  • sveže mleko - 100 ml
  • voda - 100 ml
  • šećer - 2 kašičice, kristal
  • so - 1/2 kašičice
  • maslac - 80 g
  • jaja - 4 komada
  • KREM ŠANTILI
  • pavlaka - 400 g, slatka sa visokim procentom (35%)
  • šećer u prahu - 60 g
  • vanila - 1 kašičica, ekstrakt
* merne jedinice

Način pripreme

Rerna 180 stepeni;

ravan pleh obložen papirom za pečenje;

špric.

1. Počinje se sa pripremom hrskave korice - Craquelin.

U posudi se umuti maslac i šećer drvenom kašikom, dok se ne pomešaju. Dodaje se brašno i meša se dok se sastojci ne pomešaju sastojci. To testo deli na dva dela i u jedan se dodaje kakao kroz cediljku, da ne bi bilo grudvica. Svako prače testa se stavlja preko folije, pokriva se i razvlači malom oklagijom do 2-3mm. Nije potrebno da pravougaonik bude sasvim pravilan. Stavlja se u frižider na oko 2 sata.

2. Ekleri

Brašno se proseva. U šerpu se sipa voda, mleko, šećer, so i maslac. Ostavljamo da provri. Skidamo sa vatre i odjednom dodajemo brašno, meša se energično drvenom kašikom, dok ne upIje. Šerpa se vraća na umerenu vatru i meša oko 1-2 minuta, da ispari nepotrebna vlaga, dok se testo ne odvoji od ivica šerpe.

Stavlja se u veliku šerpu da se ohladi, oko 10-15 minuta i dodaju se jaja jedno po jedno uz neprestano mešanje dok se ne upije svako jaje. Može se koristiti i ručni mikser na slaboj brzoni da bi vam bilo lakše. Meša se dok se ne dobije homogeno testo. Stavlja se u špric sa velikim nastakom i prave se mali ekleri oko 3 cm, preko papira u ravnom plehu;

3. Craquelin se vadi iz frižidera i brzo se seku krugovi prečnika 3 cm. Stavljaju se preko svakog eklera, kao poklopac i lagano se pritiskaju.

Peče se na 170-180 stepeni oko 25-30 minuta, dok se ne dobije lepa zlatna boja i dok ne narast lepo. Gotovi ekleri se probijaju sa strane čačkalicom za zube. Ostavljamo lda se ohlade.

4. Krem Šantili

U mikseru se umuti pavlaka dok se ne dobiju čvrsti vrhovi. Dodaje se šećer u porcijama, dodaje se i vanila. Stavlja se u šrpic i sa donje strane (dno) svakog eklera se stavlja krem.

Napomena: Raskošan mini ekler sa slatkom - hrskava korica koju s francuzi nazvali Craquelin. Ovaj hrskav sloj je sasvim običan samo od maslaca, brašn šećera i malo brašna. Obavezno treba da se dobro ohladi, a nakon toga da se iseče na tanke kružiće i stavi kao poklopac. Ovo je jedno od prednosti, ekler se prilikom pečenja neće rasprsnuti, nego će imati prijatnu hrskavu teksturu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: