Način pripreme
Potreban vam je ekspres lonac.
Mleveno meso sa stavi u posudu zajedno sa usitnjenim lukom, jajetom, belancetom, solju, biberom, kuminom, hlebom (prethodno natopljenim u vodi i isceđenim), grčkim začinom, opranim pirinčem i dodatkom vode.
Zamesi se mleveno meso i ostavi pola sata u frižideru.
U šerpi se prodinsta usitnjen luk, paprika - na kocke, šargarepa, so i nakon što su dovoljno omekšali i ostali na masnoći dodaje se dorbo crno vino, dok se ostavlja da ispari na nekoliko sekundi i dodaju se paradajz, lovorov list, piment i miks bibera.
Formiraju se ćuftice s malo brašna u loptice i dodaju se ostalim sastojcima. Dodaje se voda do ćuftica. Zatvara se lonac i kuva se oko 15 minuta. Posipa se peršunom.
Garnirung:
1 kg oljuštenih krompira se skuva u malo vode sa solju. Iscedi se. Kašikom za pire se izgnječi i dodaje se 250 g maslaca. Meša se dok se ne upije maslac. Pire se servira kašikom za sladoled.