Način pripreme
Mleko se zagreva do temperature od 38 stepeni i u polovinu se stavlja suvi kvasac sa 1 kašičicom šećera da se aktivira. Radi se mikserom.
U posudu miksera se stavlja prosejano brašno, šećer, suvi začini, so i meša se na slaboj brzini. Dodaje se aktivirani kvasac, meša se i dodaje se istopljen maslac iz dva puta, blago umućeno jaje iz dva puta i meša se na srednjoj brzini miksera.
Postepeno se dodaje i suvo voće i meša se debelom mešalicom miksera dok se ne dobije lepo testo. Izvadi se iz miksera i preko blago nabrašnjene radne površine se premesi, oblikuje se u lepu loptu i stavlja u blago namazanu posudu, dok se okreće sa svih strana da se zamasti testo, pokriva se folijom i ostavlja na toplom da naraste i da udvostruči zapreminu oko sat vremena.
Kada je gotovo, testo se pritiska prstima da izađe vazduh i blago se premesi. Stavlja se na vagu i meri se i dali na 12 komada jednake težine.
Oblikuje se prstima u loptu, ne pritiska se, čak je i malo izbrazdana, stavlja se u pljosnatu tavu postavljenu papirom za pečenje sa međusobnim razmakom, maže se umućenim jajetom s 1 kašikom svežeg mleka. Lopte se ostavljaju da ponovo narastu oko 30-40 minuta, da nadođu ponovo.
Uzima se kuhinjski nožić i tačno po sredini se razreže krst, ali blago da nije duboko u testu. Ponovo se mažu jajetom i peku na 200 sttepeni oko 15-20 minuta.
Ohlade se potpuno i špricem se pravi krst ili linije u cik-cak od šećera u prahu i svežeg mleka.
Beleška: merila sam tačne gramaže električnom vagom. Količina brašna mi je bila tačno 520 g. Može da se radi i rukom, tada će biti promene u brašnu - oko 450 g.
Gramaža jedne lopte je oko 93-94 grama.