Bonapeti.rs»Recepti»Pecivo»Kiflice»Vruće kiflice-pogačice sa glazurom

Vruće kiflice-pogačice sa glazurom

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2353k
Vruće kiflice-pogačice sa glazurom
Fotografije: marcheva14
1 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
12
"Ukusne, tople, vazdušaste kiflice, tek ispečene sa slatkom aromom. Ako ih prepolovite osećate topao miris koji samo pečene kiflice mogu da vam donesu! Da li ste ih već zamislili? Evo i njih"

Potrebni sastojci

  • sveže mleko - 240 ml, toplo
  • kvasac - 7 g, veoma suv
  • sveže mleko - 1/2 kašičice + 1 kašičica za rastvaranje kvasca
  • brašno - 450 - 520 g
  • smeđi šećer - 55 g, svetao
  • cimet - 1 kašičica
  • piment - 1/2 kašičice, mleveni
  • muskatni oraščić - 1/4 kašičice
  • so - 1/2 kašičice
  • maslac - 70 g, istopljen
  • jaja - 1 komad, veliko, umućeno rukom
  • ušećereno voće - 80 g kore pomorandži i limuna, suve borovnice, suve plave šljive
  • suvo grožđe - 80 g
  • Za blago glaziranje preko pogačica
  • šećer u prahu - 60 g
  • sveže mleko - 1 kašika umućena sa šećerom u ujednačenu smesu
* merne jedinice

Način pripreme

Mleko se zagreva do temperature od 38 stepeni i u polovinu se stavlja suvi kvasac sa 1 kašičicom šećera da se aktivira. Radi se mikserom.

U posudu miksera se stavlja prosejano brašno, šećer, suvi začini, so i meša se na slaboj brzini. Dodaje se aktivirani kvasac, meša se i dodaje se istopljen maslac iz dva puta, blago umućeno jaje iz dva puta i meša se na srednjoj brzini miksera.

Postepeno se dodaje i suvo voće i meša se debelom mešalicom miksera dok se ne dobije lepo testo. Izvadi se iz miksera i preko blago nabrašnjene radne površine se premesi, oblikuje se u lepu loptu i stavlja u blago namazanu posudu, dok se okreće sa svih strana da se zamasti testo, pokriva se folijom i ostavlja na toplom da naraste i da udvostruči zapreminu oko sat vremena.

Kada je gotovo, testo se pritiska prstima da izađe vazduh i blago se premesi. Stavlja se na vagu i meri se i dali na 12 komada jednake težine.

Oblikuje se prstima u loptu, ne pritiska se, čak je i malo izbrazdana, stavlja se u pljosnatu tavu postavljenu papirom za pečenje sa međusobnim razmakom, maže se umućenim jajetom s 1 kašikom svežeg mleka. Lopte se ostavljaju da ponovo narastu oko 30-40 minuta, da nadođu ponovo.

Uzima se kuhinjski nožić i tačno po sredini se razreže krst, ali blago da nije duboko u testu. Ponovo se mažu jajetom i peku na 200 sttepeni oko 15-20 minuta.

Ohlade se potpuno i špricem se pravi krst ili linije u cik-cak od šećera u prahu i svežeg mleka.

Beleška: merila sam tačne gramaže električnom vagom. Količina brašna mi je bila tačno 520 g. Može da se radi i rukom, tada će biti promene u brašnu - oko 450 g.

Gramaža jedne lopte je oko 93-94 grama.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni: