Način pripreme
Prelijte bulgur vrelom vodom i poklopite. Ostavite da upije vodu i da nabubri. Za to vreme u tiganju zagrejte maslac. Zapržite mleveno meso pritiskajući kašikom da se pretvori u što je moguće sitnije parčiće.
Pržite dok mleveno meso ne promeni boju. Dodajte narendani luk i pržite još oko minut. Dodajte paradajz pire i začine i promešajte dobro, da se pomešaju sastojci. Pržite oko 2 minuta, dodajte mlevene orahe, promešajte dobro ponovo i sklonite sa ringle.
Ostavite nadev da se ohladi. U međuvremenu napravite omotač. Sipajte u duboku posudu nabubreli bulgur. Dodajte paradajz pire, biber, alevu papriku i kumin, so i luk. Rukama dobro zamesite smesu.
Dodajte griz i brašno i ponovo dobro zamesite. Na kraju dodajte mleveno meso i jaje i mesite dok ne postane homogeno. Podelite smesu od bulgura na jednake lopte, da dobijete ćuftice približno jednake veličine.
Uzmite lopticu od smese od bulgura vlažnim rukama i palcem oblikujte lopticu u nešto poput kapice. Prstima oblikujte što je moguće tanje zidove.
Sipajte u kapicu nadev i zatvorite (zapečatite otvor) smesom od bulgura. Formirajte ćuftice izdužene, kao limun. Dok radite potapajte ruke u vodu, jer se mokrim rukama lakše oblikuju.
Zagrejte dubok tiganj sa uljem na umerenoj vatri. Pržite ćuftice dok ne pobraone. Gotove ćuftice stavite u tanjir s kuhinjskim ubrusom, da se ocedi suvišna masnoća.