Ičli ćuftice

Nina Ivanova IvanovaNina Ivanova Ivanova
Šef kuhinje
5221342k
Ičli ćuftice
Fotografije: Evtini Retsepti
3 / 7
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
100 min.
Porcije
15
"Ako imate osećaj da ste dobar kuvar, obavezno probajte kako će vam stati u dlanove ove ćuftice"

Potrebni sastojci

  • Za nadev
  • mleveno meso - 250 g, teleće
  • luk - 1 glavica
  • orasi - pola šolje, mleveni
  • paradajz pire - 1 kašičica
  • maslac - 20 g
  • ljuta paprika - pola kašičice, u ljuspama
  • kumin - 1 kašičica, mleveni
  • biber - mleveni
  • so
  • za ćuftice
  • bulgur - 1 šolja, sitno mleven
  • voda - 1 šolja, vrela
  • mleveno meso - 150 g, teleće
  • griz - pola šolje, pšenični
  • brašno - pola šolje, belo
  • pardajz pire - 1 kašičica
  • luk - 1 manja glavica (sitno narendan)
  • jaja - 1 komad
  • aleva paprika - 1 kašičica (može i ljuta)
  • biber
  • kumin - 1 prstohvat
  • so
  • ulje - za prženje
* merne jedinice

Način pripreme

Prelijte bulgur vrelom vodom i poklopite. Ostavite da upije vodu i da nabubri. Za to vreme u tiganju zagrejte maslac. Zapržite mleveno meso pritiskajući kašikom da se pretvori u što je moguće sitnije parčiće.

Pržite dok mleveno meso ne promeni boju. Dodajte narendani luk i pržite još oko minut. Dodajte paradajz pire i začine i promešajte dobro, da se pomešaju sastojci. Pržite oko 2 minuta, dodajte mlevene orahe, promešajte dobro ponovo i sklonite sa ringle.

Ostavite nadev da se ohladi. U međuvremenu napravite omotač. Sipajte u duboku posudu nabubreli bulgur. Dodajte paradajz pire, biber, alevu papriku i kumin, so i luk. Rukama dobro zamesite smesu.

Dodajte griz i brašno i ponovo dobro zamesite. Na kraju dodajte mleveno meso i jaje i mesite dok ne postane homogeno. Podelite smesu od bulgura na jednake lopte, da dobijete ćuftice približno jednake veličine.

Uzmite lopticu od smese od bulgura vlažnim rukama i palcem oblikujte lopticu u nešto poput kapice. Prstima oblikujte što je moguće tanje zidove.

Sipajte u kapicu nadev i zatvorite (zapečatite otvor) smesom od bulgura. Formirajte ćuftice izdužene, kao limun. Dok radite potapajte ruke u vodu, jer se mokrim rukama lakše oblikuju.

Zagrejte dubok tiganj sa uljem na umerenoj vatri. Pržite ćuftice dok ne pobraone. Gotove ćuftice stavite u tanjir s kuhinjskim ubrusom, da se ocedi suvišna masnoća.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni: