Način pripreme
Prvo oljuštite bademe. Potopite ih u vrelu vodu, nakon toga skinite ljusku. Osušite ih i pecite u rerni na 170 stepeni oko 10 minuta.
Nakon toga počnite sa pripremom fila. U posudi pomešajte umućena jaja, šećer u prahu, brašno i oko 50 ml svežeg mleka. Mutite dok ne dobijete homogenu smesu.
Ugrejte preostalo mleko i lagano dodajte u smesu od žumanaca. Vratite celu smesu u posudu u kojoj je bilo mleko. Uz neprestano mešanje kuvajte na tihoj vatri, dok se fil ne zgusne. Pokrijte i ostavite da se ohladi.
Umutite maslac na sobnoj temperaturi i pomešajte ga sa gotovim filom. Dodajte izrendanu koru limuna i mešajte s vremena na vreme da se ne stvori korica.
Umutite belanca sa većim delom šećera na čvrst sneg. Dodajte sok od limuna i esenciju badema.
Sameljite bademe u blenderu sa 2 supene kašike šećera od ukupne količine šećera za kore. Dodajte bademovo brašno u smesu od belanaca i pažljivo promešajte.
Rasporedite smesu na pet delova. Svaki deo rasporedite u pleh, sa ivicama koje se otvaraju i obložen papirom za pečenje. Pecite u prethodno ugrejanoj rerni na 200 stepeni sa ventilatorom.
Ostavite kore da se ohladi i pažljivo skinite papir. Sastavite tortu tako što svaku koru namažete tankim slojem fila. Zalepite ih. Sa strane ukrasite mlevenim bademima.
Umutite belanca sa sokom od limuna i šećerom u prahu, dok ne dobijete željenu konsistenciju. Glazirajte tortu odozgo. Rastopite čokoladu na pari i oblikujte paučinu, koja je karakteristična za ovu tortu.