Caska turšija Original

Tanja RadmanovacTanja RadmanovacНовак56
19/09/2017
"Svaka domaćica treba da stavi u špajz po nekoliko tegli sa turšijom, da se nađe za zimu "
Priprema120 min.
Ukupno120 min.
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano5 730
  • Pregledi tokom meseca26
  • Pregledi tokom sedmice1
  • Komentarisano1 times
  • Rejting5 od 5

Potrebni sastojci

  • crvene paprike - 1 kg
  • zelene paprike - 1 kg
  • crvene paradajz - paprike - 1 kg
  • šargarepa - 1 kg
  • zeleni paradajz - 1 kg
  • karfoil - 1 kg
  • kupus - 3 kg
  • celer - 1 komad, koren, stabiljka i listovi
  • za marinadu
  • ulje - 50 ml voda - 2 l
  • sirće - 1 l
  • so - 300 g
  • šećer - 500 g
  • lovorov list - 3 - 4 istinjena lista
  • biber - 1 kašičica, u zrnu
* merne jedinice

Način pripreme

Povrće operite, očistite i krupno isecite, stavite u duboku posudu i prelijte marinadom, koja se dobija mešanjem navedenih sastojka i začina.

Marinada se ne kuva u toj fazi. Posuda se stavlja na hladno mesto, da odstoji 24 sata i s vremena na vreme se promeša.

Nakon toga povrće ocedite i poređajte u pripremljene tegle. Marinada treba da proključa, zatim je sklonite sa vatre i kada se ohladi, prelijte povrće u teglama.

Pre toga, u svaku teglu se prethodno i posebno sa malo ohlađene marinade rastvorite po 3 aspirina. Ova količina se odnosi za male tegle.

Turšija se ne kuva, već se stavlja na hladno mesto, a zimi se služi sa rakijom ili po vašoj želji.

Napomena: Ako mislite da ima previše sastojaka /10 kg sastojaka/, lako možete napraviti turšiju i sa manjom količinom i drugim sastojcima, a odnos ćete računati tako da za 1 kg iseckanog povrća ide 200 ml vode, 100 ml sirćeta, 30 g soli, 50 g šećera, kašičica ulja.

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari (1)

Pošalji
Hitka Ganic
Hitka Ganic
20.09.2017 16:35
Često se u recepte stavljaju aspirini, nije mi jasno koji
1
0