Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Drugi deserti»Alva»Karamelizovana griz alva

Karamelizovana griz alva

JoanaJoana
Početnik
106
Karamelizovana griz alva
Fotografije: Rositsa Petrova
4 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
25 min.
Ukupno
35 min.
Porcije
6
"Nije desert, već prava kulinarska magija - probajte našu karamelizovanu griz alvu"

Potrebni sastojci

  • griz - 1 i 1/2 šolja
  • maslac - otopljeni, 1/2 šolja ulja
  • šećer - 1 i 1/2 - 2 šolje
  • voda - 5 šolje
  • cimet - 1/2 kašičice
  • kora pomorandže - 1 komad, srednja veličina, krupno rendana
* merne jedinice

Način pripreme

Stavite 1 šolju šećera da se karamelizuje, nakon toga dodajte preostali šećer i sipajte svu vodu. Mešajte, dok se ne otopi, pa zatim sklonite karamelizovani sirup sa vatre.

Zagrejte maslac u poseboj posudi i dodajte griz. Brzo mešajte, 2 minuta, dok griz ne dobije braon boju.

Sipajte karamelizovani sirup i nastavite sa mešanjem, dok se griz ne zgusne. Pre nego što sklonite sa vatre, dodajte cimet i koru pomorandže.

Smesu isipajte u kalup za kuglof, poravnajte odozgo i stavite u frižider da se ohladi i stegne. Nakon toga okrenite karamelizovanu griz alvu na plato i posipajte preko mlevene orašaste plodove i smeđi šećer, po želji.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: