Način pripreme
Očišćen pirinač prelijemo vrelom vodom da odstoji sat do sat i po, nakon čega ga procedimo veoma dobro. U vrelom ulju se blago zaprže na sitno isečeni luk, šargarepa i pirinač.
Posle se dodaje mleveno meso - ono je umućeno sa malo vode, ljute paprike, bibera, čubra, soli uz neprekidno mešanje. Dodajemo narendan paradajz, alevu papriku, nalivamo malko vode i smesa odstoji još 2-3 minuta na ringli.
Ovom smesom punimo paprike pomoću kašičice, na otvor stavljamo brašno, da se zapečati i ređamo u šerpu. Pritiskamo ih porecelanskim tanjirom koji ima manji prečnik od šerpe i prelivamo posoljenom vodom toliko da se dobro prekrije tanjir i posle kuvamo.
Ako nemate sud kojim se pritiskaju paprike dok vri jelo, paprike će se pomerati i veći deo nadeva će izaći.
Dok se jelo kuva prepečemo brašno. Kad su paprike skuvane od brašna, mleka, jaja i soli pripremamo kašicu, koju razredimo sa sokom u kome su se kuvale paprike i zgusnemo na ringli.
Posle vraćamo u šerpu, razdrmamo posudu i tek tad izvadimo tanjir. Ipak treba da se začini solju s vremena na vreme.