Način pripreme
Papriku očistite od drški i semenki. Zajedno sa patlidžanom ispecite i ako ste u mogućnosti - na šporetu će biti još bolje, a i brže je.
Uklonite ljuspe, a posle mašinicom za mlevenje mesa sameljite na sitno. Šargarepe operte i ogulite, posle ih iseckajte na komadiće od po 2-3 cm i stavite ih u šerpu i prelijte vodom. Kuvajte ih oko 20 minuta, zatim ih ocedite i sameljite ponovo.
Kupovna ljutenica - od 5 kg sipajte u veliku tepsiju ili šerpu. Dodajte mleveno povrće, so, šećer, jednu kesicu mlevenog bibera i čubar. Sve dobro promešajte.
Ulje zagrejte u šerpi i spuštajte 3 glavice luka, iseckane na četvrtine. Pržite dok luk ne porumeni, pa zatim izvadite rešetkom iz ulja. Luk se ne koristi za ljutenicu.
Čenovi belog luka se presuju preko ljutenice. Postepeno preko sipajte zagrejano ulje. Ponovo dobro promešajte smesu dok se sve lepo ne sjedini, pa zatim isipajte u tegle. Zatvorite metalnim poklopcima.
Tegle poređajte u odgovarajuću duboku posudu, prelijte vodom i sterilišite 30 - 40 minuta
Dobićete 35 tegli različite veličine.