Srpska pogačica

Mariola PantelicMariola Pantelic
Džedaj
13k
2k
1k
Srpska pogačica
Fotografije: Nina Ivanova Ivanova
1 / 3
23/09/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema60 min.
Kuvanje40 min.
Ukupno100 min.
Porcije10
"Ovu pogaču definitivno vredi probati"

Potrebni sastojci

  • brašno - 700 g, belo (ako je neophodno još za mešenje)
  • sveže mleko - 500 ml
  • kvasac - 7 g, suvi
  • so - 1 kašičica
  • šećer - 1 kašičica
  • maslac - 100 g
  • za mazanje
  • žumance - 1 komad
  • ulje - 1 kašičica
* merne jedinice

Način pripreme

Rastvorite kvasac u malo mleka, prethodno zagrejanog sa šećerom i pospite blago brašnom. Stavite na toplo mesto oko 15 minuta da naraste. Pomešajte brašno sa solju.

Napravite udubljenje i sipajte u njega narasli kvasac i preostalo mleko. Zamesite testo.

Ostavite ga da naraste oko sat i po da udvostruči svoj obim.

Kad je gotovo razvijte u koru debljine oko 1 c, i isecite krugove (ili drugi oblik, moje su bile šestouglovi).

Svaki krug potopite u prethodno istopljeni maslac i poređajte po rubu posude za pečenje (ja sam koristila posudu prečnika 27 cm), tako da se preklapa sa prethodnim krugom.

Formirajte preklopljenim krugovima celu spoljašnju ivicu posude. U sredinu opet ređajte preklopljene krugove, dok ne popunite posudu. Ostavite pogaču da opet naraste oko 30 min.

Ispecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 40 minuta, mažući pre toga žumancem i uljem. Da ne bi brzo pobraonelo pokrijte pogaču tokom prvih 25 minuta folijom i sklonite je da se ispeče poslednjih 15 minuta.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni: