Način pripreme
U posudu stavite oko 150 ml toplog mleka. U njega stavite 3 supene kašike brašna i izmrvljeni kvasac. Posudu ostavite pokrivenu dok se kvasac ne aktivira.
Nakon toga postepeno dodajte preostale sastojke za testo i zamesite srednje tvrdo testo. Ostavite 20 minuta da odstoji. Nakon toga ga podelit ena 3 dela - mali i dva jednaka dela.
Prvi podelite na 5 delova, svaki razvucite na kore /veličine tanjira/ i poređajte jednu preko druge, premazane ulje. Dobijena gomila se prvo razvuče rukama sa obe strane, nakon toga se razvuče na veliku koru oko 2 cm debljine.
Isecite krug na 8 jednakih delova i od dobijenih trouglova uvijte kiflice i svaku isecite na dva dela. Poređajte ih po ivicama pleha.
Drugi deo podelite na 4 dela. Ponovo razvucite kore, poređajte jednu preko druge, namazane uljem. Razvuče se i kora se seče na 8 delova.
Svaki dobijenu trougao provucite odozdo nagore i izvucite - dobija se list koji se uvije u kiflice. Poređajte ih po sredini.
Od malog dela se prave ružice, razvuče se kora iseku se krugovi - po 3 komada za ružicu. Ružice isecite na dva dela i stavite između figura.
Oblikovanu pogalu ostavite na 20-25 minuta. Premažite umućenim žumancem, uljem malo kiselog mleka. Popsite susamom i stavite da se peče.
Uključite rernu na 170 stepeni sa ventilatorom i pecite dok ne bude gotova.