Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Praznični hleb»Makedonska pogača (mešena u mini pekari)

Makedonska pogača (mešena u mini pekari)

Makedonska pogača (mešena u mini pekari)
Fotografije: Mariana Petrova Ivanova
1 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
6
"Odlična pogača koja ne traži toliko napora, a rezultat je neverovatno ukusan"

Potrebni sastojci

  • sveže mleko - 300 ml toplo (po receptu je voda)
  • jaja - 3 komada (1 žumance za premazivanje)
  • kvasac - 1 paket suvi (11g) ili 1/2 kockice svežeg kvasca
  • šećer - 1 kašičica
  • so - 1 kašičica
  • ulje - 3 supene kašike
  • brašno - 650 - 700 g
  • za nadev
  • sir - 350 g
  • svinjska mast - 40 g
  • ulje - 40 ml
  • susam - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Sve tečne sastojke stavljate u mini pekaru. Odozog sipate brašno i preko njega kvasac.

Zamesite meko testo koje vadite iz mini pekare i ostavljate 20 minuta da nadođe. Gotovo testo se razvoji na 6 jednakih delova, koje oblikujete u lopte.

Uzimate jednu loptu i razvučete na list veličine pleha, koji treba da obložite papirom za pečenje (u receptu je pelh prečnika 32 cm).

Premestite razvučeni list pažljivo unutra. Namažite pomešanim maslacem i uljem i pospite sirom.

Na isti način uradite i sa preostalim loptama testa, poslednji list se ne maže mašću.

Isecite pogaču na kvadrate i namažite odvojenim žumancem, pomešanim sa 1 supenom kašikom mleka i 1 supenom kašikom ulja.

Pospite susamom i ostavite da nadođe. Pecite u prethodno ugrejanoj rerni na 180 stepeni.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: