Način pripreme
U posudu sipamo brašno, dodajemo šećer, so, hladan maslac isečen na kockice i mutimo da se dobiju mrvice, posle zamesimo srednje meko testo, koje se ne lepi. Ostavlja se na 30-40 minuta u frižideru da se stegne.
Trešnje se očiste, kajsije se iseku na dva dela i očiste od koštica. U posudi pomešamo šećer, skrob, cimet, izrendanu koru limuna i promešamo.
Testo se razvije u okruglu koru za pleh 22 cm, preko papira za pečenje se oblikuje kora sa podignutim ivicama oko 2 cm i izbocka se viljuškom.
Odozgo se posipa prezlom i ovsenim pahuljicama. Voće se uvalja u šećernu smesu i poređa sa otvorom odzogo.
U sredinu svake kajsije stavljamo polovinu trešnje, a sa ostalima se popunjavaju praznine.
Ivice se uvijaju ka centu i premažu umućenim žumancem, posipamo kristal šećeroom. Pečemo u ugrejanoj rerni na 190-200 stepeni oko 35 minuta dok ne dobije lepu boju.
Slatkiš serviramo ukrašen listićima mente. Dodajte i kuglu sladoleda i uživaćete u odličnom ukusu.