Način pripreme
Oljuštite šargarepu, isecite krupnije, praziluk očistite i isecite ga na krugove, papriku očisite od semenki i isecie na tračice.
U ekspres lonac stavite kolenicu sa šargarepom, praziluk i papriku, posolite malo, dodajte biber u zrnu i piment. Prelijte vodom, koliko da lagano pokrije sastojke, poklopite i kuvaje dok ne bude gotovo meso (kad počne da izlazi jaka para - merite oko 35-40 minuta).
Skinite šerpu sa vatre i kad para padne, otvorite poklopac šerpe i ostavite da se ohladi.
Isecite kolenicu na komade. Prebacite meso u posudu. Dodajte od kuvane šargarepe i paprike, kapar, isečene kisele krastavce i promešaje lepo da se ravnomerno rasporedi. Bujon procedite da bi ostao bistar.
Rastvorite kesicu želatina u malo hladne vode i sačekajte da nabubri. Ugrejte na vatri 400 ml bujona na pari, začinite solju i u njega dodajte želatin uz neprestano mešanje.
U kalup za kolač stavite veliko parče folije i pokvasite malom količinom bujona. Pospite polovinu peršuna, sino iseckanog.
Poređajte red mesa sa redom krastavčića, šargarepe, paprike, pospite peršunom i ponovo stavie meso i povrće. Dodajte nekoliko bibera u zrnu i pimenta iz bujona.
Na kraju prelije bujonom sa želatinom da se pokriju svi sastojci. Pokrije kalup za kuglof folijom i savie u frižider na najmanje 8 sati ili najbolje ceo dan.
Servirajte hladnu tortu kao hladno predjelo ili meze (idealno meze uz vino, pivo, uzo, votku ili rakiju).
Prijano i živeli!