Način pripreme
Prvo se preiprema sirup da bi mogao da se ohladi. U posudi se pomeša voda, šećer, karanfilić i med, stavlja se na vatru i meša lagano, dok se ne rastopi, kad provri, meri se 4 minuta, vri, zato što je to vreme pripreme sirupa. Skida se sa vatre, stavlja se vanila, promeša se i ostavlja da se ohladi.
Pripremaju se kore, tako što od paketa finoh kora se izvadi 8 komada i seku se po sredini na dva dela, zako što se pola kore uklapa u dno mog pleha.
Maslac se rastopi na pari, ali se vraća nakon mazanja svake kore, zato što se brzo steže. U posudi se pomešaju sastojci za nadev.
Pleh se premaže maslacem uz pomoć četke, stalja se polovina kora po dnu, namaže se maslacem i preko nje sledećih pet kora se stavljaju jedna preko druge, nakon premazivanja maslacem. Preko šeste kore se sipa polovina nadeva i nastavljamo sa sledećih 5 kora na isti način
Preko jedanaese kore se ravnomerno i sipa preosali nadev i ponovo se maže maslacem sledećih 5 kora dok ne potrošimo sve. Tada se iseku na komade i pleh se stavlja u rernu. Peče se na 170 stepeni dok ne dobije lepu zlatnu koricu.
Čim se baklava ispeče, pleh se vadi i preliva se hladnim prelivom. Treba malo da se ohladi da bi se pokrila folijom i stavila u frižider na 24 sata.
Napomena: Veoma ukusan i jednostavan slatkiš, ali treba da se vodi računa o pečenju, ne treba da pregori, niti da ostane živa. Mnogi će pitati da li se preliv neće ušećerii, zato što se ne stavlja kora limuna u ovaj recept. Sigurno ne, bar 2-3 dana kad prođe rok od 24 sata u frižideru, čak za dva dana teško da ostane parčence.
Slatki trenuci sa ovom čuesnom baklavom!