Bonapeti.rs»Recepti»Pite»Baklava»Čudesna baklava

Čudesna baklava

Teodora  Ivanova KamenovaTeodora Ivanova Kamenova
Pomoćnik kuvara
248418
Čudesna baklava
Fotografije: Teodora Ivanova Kamenova
3 / 7
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
80 min.
Porcije
8
"I dok se vi čudite, polovina baklave je već nestalo iz pleha"

Potrebni sastojci

  • kore za pitu - 8 komada, fine
  • maslac - 100 g,
  • za preliv
  • šećer - 200 g
  • voda - 300 ml
  • karanfilić - 2 zrna
  • vanila - 1 kesica
  • med - 1 supena kašika
  • za nadev
  • orasi - 100 g, krupnije iseckani
  • cimet - 7 g u prahu
  • šećer u prahu - 2 supene kašike
  • vanila - 1 kesica
* merne jedinice

Način pripreme

Prvo se preiprema sirup da bi mogao da se ohladi. U posudi se pomeša voda, šećer, karanfilić i med, stavlja se na vatru i meša lagano, dok se ne rastopi, kad provri, meri se 4 minuta, vri, zato što je to vreme pripreme sirupa. Skida se sa vatre, stavlja se vanila, promeša se i ostavlja da se ohladi.

Pripremaju se kore, tako što od paketa finoh kora se izvadi 8 komada i seku se po sredini na dva dela, zako što se pola kore uklapa u dno mog pleha.

Maslac se rastopi na pari, ali se vraća nakon mazanja svake kore, zato što se brzo steže. U posudi se pomešaju sastojci za nadev.

Pleh se premaže maslacem uz pomoć četke, stalja se polovina kora po dnu, namaže se maslacem i preko nje sledećih pet kora se stavljaju jedna preko druge, nakon premazivanja maslacem. Preko šeste kore se sipa polovina nadeva i nastavljamo sa sledećih 5 kora na isti način

Preko jedanaese kore se ravnomerno i sipa preosali nadev i ponovo se maže maslacem sledećih 5 kora dok ne potrošimo sve. Tada se iseku na komade i pleh se stavlja u rernu. Peče se na 170 stepeni dok ne dobije lepu zlatnu koricu.

Čim se baklava ispeče, pleh se vadi i preliva se hladnim prelivom. Treba malo da se ohladi da bi se pokrila folijom i stavila u frižider na 24 sata.

Napomena: Veoma ukusan i jednostavan slatkiš, ali treba da se vodi računa o pečenju, ne treba da pregori, niti da ostane živa. Mnogi će pitati da li se preliv neće ušećerii, zato što se ne stavlja kora limuna u ovaj recept. Sigurno ne, bar 2-3 dana kad prođe rok od 24 sata u frižideru, čak za dva dana teško da ostane parčence.

Slatki trenuci sa ovom čuesnom baklavom!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni: