Pogača Životni put

11/10/2017
"Da krenemo hrabrim koracima na životni put "
Priprema60 min.
Kuvanje40 min.
Ukupno100 min.
Porcije12
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano247
  • Pregledi tokom meseca1
  • Pregledi tokom sedmice0
  • Rejting3 od 5

Potrebni sastojci

  • jaja - 3 komada (1 žumance za premazivanje)
  • sveže mleko - 400 ml
  • kiselo mleko - 5 supenih kašika
  • suvi kvasac - 1 kesica 7 g
  • šećer - 1 supena kašika, puna
  • so - 1 supena kašika, ravna
  • ulje - 80 ml
  • brašno - 1100 g
  • maslac - 60 g za premazivanje kora
  • sir - 150 g
  • susam - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Izvadite sve sastojke na sobnu temperaturu. Ugrejte sveže mleko i odvojite oko 100 ml u keramičku posudu, dodajte šećer, kvasac i malo brašna. Mešajte dok se ne dobije gusta kaša, pokrijte tanjirom i ostavite da se kvasac aktivira.

Umutite jaja, odvojte jedno žumance, koje ćete koristiti za premazivanje pogače. I odvojeno žumance sipajte jednu supenu kašiku svežeg mleka i nekoliko kapljica ulja. U jaja dodajte kiselo mleko i lepo promešajte, nakon toga sipajte preostalo mleko i ulje.

Prosejte brašno 3 puta i sipajte so, napravite udubljenje i pomešajte dve smese, neprestan mešate sa brašnom, zamesite lepo, glatko, srednje tvrdo testo. Stavite ga u namazan pleh, odozgo takođe namažite uljem i pokrijte folijom.

Moje testo je 1852 g, stavite na toplom da nadođe i podelite na dva velika dela, jednu srednju i jednu malu lopticu. Od jednog velikog dela razvucite pravougaonu koru, koju namažete rastopljenim maslacem i pospite sirom. Uvijte koru po dužini na ne mnogo čvrst rolat i stavite sa strane.

Od srednjeg dela razvucite elipsastu koru, dužine kao i rolat i nožem za picu isecite srednji deo na tanke tranice. Počnite uplitanje trakice, tako što jednu provlačite kroz drugu (postoji klip za pletenicu za one koji ne razumeju).

Gotovu ispletenu koru stavite preko roolata i isecite sa strane višak testa. Stavite papir za pečenje preko elipsastog pleha i prebacite ispleteni rolat u sredinu.

Od druge velike kore na isti način razvucite velku koru, namažite maslacem i pospite sirom, uvijte u rolat i oštrim nožem isecite rolate širine oko 2 cm. Roalti se poređaju po ivici pleha, stavljate jedan preko drugog da popunite celo mesto sa obe strane.

Od najmanje loptice razvucite dugu koru, isecite na četiri duge trakice i po dve ih uvijte. Sa obe strane rolata stavite po jednu trakicu. Pokrijte pogaču folijom i ostavite da nadođe.

Kad se udvstruči namažite je umućenim žumancem, mlekom i uljem, pospite susamom i pecite u ugrejanoj rerni na 160 stepeni oko 40 minuta. Kad je izvadite iz pleha stavit ena rešetku da se ohladi, premažite maslacem.

Rejting

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar