Grčka slatka pita

15/10/2017
"Evo je nova, omiljena pita vaše porodice "
Priprema30 min.
Kuvanje50 min.
Ukupno80 min.
Porcije6
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano2 910
  • Pregledi tokom meseca28
  • Pregledi tokom sedmice0
  • Rejting4 od 5

Potrebni sastojci

  • kore za pitu - 400 g, razvijene kore (1 paket)
  • sveže mleko - 800 ml
  • griz - 100 g
  • jaja - 1 komada
  • šećer - 100 g
  • prašak za pecivo - 1 kašičica
  • vanila - 2 kesica
  • maslac - 125 g
  • kora od limuna - od 1/2 limuna
  • cimet - prstohvat
  • za sirup
  • voda - 2 šolje
  • šećer - 2 šolje
  • sok od limuna - od 1/2 limuna
  • štapići cimeta - za ukras
* merne jedinice
Slatke Pite

Način pripreme

Umutimo jaja sa šećerom. Mleko stavljamo da provri i skidamo sa vatre. Dodajemo griz, prašak za pecivo, vanilu, izrendanu koru limuna i jaja umućena sa šećerom.

Promešam dok se ne dobije homogena smesa. Vraćamo ponovo na vatru da provri dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje.

U prethodno namazan pleh stavljamo pola kora, između svake mažemo rastopljeni maslac. Sipamo krem preko prvog sloja kora i poravnamo.

Poređamo drugu polovinu kora na isti način, ponovo mažemo između njih. Pečemo u prethodno ugrejanoj rerni na 200 stepeni dok ne bude gotovo (oko 30-40 minuta).

Gotov kolač se ostavlja da se potpuno ohladi. Sastojci za preliv se stavljaju na vatru da vru oko 5-6 minuta. Toplim prelivom se preliva slatka pita (Galatkoboureko), koju smo prethodno isekli na kockice. Ostavljamo u frižideru na bar 12 sati da upije sirup.

Serviramo posutu cimetom. Možete servirati i malo ugrejanu ili iz frižidera.

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar