Način pripreme
1. Očistite špargle i blanširajte na kratko u vreloj vodi. Tikvicu isecite na krugove.
2. Ispecite dve vrste povrća u ugrejanom u ugrejanom tiganju sa jednom kašikom maslinovog ulja. Čim dobije lepu boju, skinite i uvijte u foliju, da bi bile tople. To će biti naš garnirung.
3. Uključite rernu da se ugreje na 220 sepeni, gornji i donji grejač. Malo pre nego što dostigne potrebnu temperaturu, počnite sa mesom.
4. Ako teletina nije isečena uradite to uz pomoć, oštrog, glatkog noža (ne reckasti), pre toga ga ugrejte, potapajući u vrelu vodu i posle ga osušite. To će pomoći da odrezak bude savršeno gladak. Debljina stekova treba da bude 4.5-5 cm. Oni treba da budu na sobnoj temperaturi, zato što bi na hladnom meso ostalo žilavo.
5. Ugrejte tiganj sa jednom kašikom maslinovog ulja na jakoj vatri (obavezno) i pecite meso 2 minuta sa obe strane. Jedna od tajni da meso ostane maksimalno krto je ga ne okrećete nekoliko minuta, nego kad prođe dva minuta okrećete ga i pečete isto toliko sa druge strane.
6. Pripremite guščiju džigericu isečenu na kriške (da se ne bi raspala i bila jednostavna za pripremu, treba da bude hladna, tek izvađena iz frižidera).
7. Meso stavite u pleh i preko njega stavite guščiju džigericu. Pospite trećom kašikom maslinovog ulja.
8. Stavite u ugrejanu rernu na 4-5 minuta. Ovde je već pitanje ukusa a ako ne volite da bude nepečeno, što je i najbolje za ovo meso, onda ga ostavite duže u rerni, ali pazite, zato što prepečeno meso gubi sve kvalitete ukusa i krtinu.
9. Gotov file minjin ukrasite sa tikvicama i šparglama i tek onda pospite krupnijom solju. Servirajte odmah i obavezno jedite toplo.
Veoma elegantno i odgovarajuće za povode na nivou! Da biste zaista očarali goste i postigli željeni rezultat, sledite preporuke u receptu i ne na poslednjem mestu, koristite sveže i kvalitetno meso.
Prijatno i srećno!