Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Punjene vekne»Mirisni hlpečići sa belim lukom

Mirisni hlpečići sa belim lukom

Nina Ivanova IvanovaNina Ivanova Ivanova
Šef kuhinje
5221342k
Mirisni hlpečići sa belim lukom3 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
15 min.
Ukupno
75 min.
Porcije
12
"Uopšte nas ne interesuje koji je deo dana, želimo da probamo ove mirisne hlepčiće sa belim lukom, pa to ti je!"

Potrebni sastojci

  • kvasac - 5 g suv
  • mleko - 280 ml, sveže
  • maslac - 30 g
  • brašno - 420 g
  • šećer - 1 supena kašika
  • so - 1/2 kašičice
  • za premazivanje
  • žumanca - 1 komad
  • sveže mleko - 2 supene kašike
  • za preliv od belog luka
  • maslac - 50 g
  • beli luk - 2 čena
  • peršun - 2 supene kašike
  • so - 1/2 kašičice
* merne jedinice

Način pripreme

Rastvorite kvasac u šećer u polovinu ugrejanog mleka. Pospite brašnom i ostavite na toplom da nadođe oko 15 minuta. U posudu sipajte brašno i so i napravite udubljenje.

U gotov kvasac sipajte preostalo ugrejano mleko. Zamesite meko testo. Nažažite radnu površinu, na kojoj ćete mesiti, sa malo maslaca i mesite dok ne upije testo. Uradite tako i sa celom navedenom količinom maslaca.

Namažite posudu i stavite testo. Pokrijte posudu krpom i ostavite na toplom da nadođe dok se ne udvostruči. U međuvremenu rastopite maslac, koje je navedeno za preliv, sitno isecite peršun i izgnječite beli luk. Sve pomešajte i začinite solju.

Kad testo bude gotovo podelite ga na 12 delova. Spljeskaje jednu od loptica na ravnu pogaču. Sastavite dve suprotne strane da se dobije polumesec, lagano učvrstite da se ne otvori i savijte dve ivice tako da se stave odozdo prilikom pečenja.

Uradite tako sa svim hlepčićima i poređajte u pleh, obložen papirom za pečenje. Ostavite na oko 30 minuta da nadođu i namažite umućenim žumancem sa svežim mlekom. Oštrim nožem napravite po jedan prorez po dužini hlepčića.

U otvor sipajte od smese sa maslacem, belim lukom i peršunom. Ugrejte rernu na 180 stepeni i pecite hlepčiće oko 15 minuta dok ne dobiju zlatnu boju.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: