Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Praznični hleb»Mekana pogača u lopticama

Mekana pogača u lopticama

Stanislava ArmyanovaStanislava Armyanova
Inovator
18730673
Mekana pogača u lopticama
Fotografije: Stanislava Armyanova
2 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
100 min.
Porcije
10
"Samo najbolje za vašu porodicu"

Potrebni sastojci

  • brašno - oko 1 kg
  • so - 1 supena kašika
  • šećer - 1 supena kašika
  • kiselo mleko - 400 g
  • jaja - 2 komada
  • ulje - 1 šolja
  • sirće - 1 supena kašika
  • soda - 1/2 kašičice
  • kvasac 1 kockica
  • mlaka voda - 1 šolja
  • semenke - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Kvasac rastvorite u vodi zajedno sa šećerom i 1 supenom kašikom brašna. Ostavite da se aktivira.

Od dva jajeta odvojite 1 žumance za premazivanje. Preostala umutite. Žumance stavite u čašu i stavite 2-3 supene kašike ulja i ostavite.

Prosejte oko 600 g brašna. U sredini napravite udubljenje i dodajte so i jaja.

U kiselo mleko (na sobnoj temperaturi) dodajte sodu i sirće i mešajte dok ne počne da vri. Dodajte u brašno, takođe i kvasac. Zamesite testo.

Preostalo brašno dodajte u testo dok se ne dobije meko testo. Namažite uljem i ostavite da nadođe.

U namazanu tepsiju stavite pogaču oblikovanu po želji. Ostavite da nadođe oko 20 minuta.

Premažite umućenim žumancem. Pospite makom ili susamom po želji. Pecite na 180 stepeni oko 35-40 minuta.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: