Način pripreme
U šerpu stavite pavlaku, čokoladu i maslac. Stavite na vatru i mešajte dok se ne rastopi. Sipajte kafu, rastvorenu u 20 ml vode. Ostavite smesu da se ohladi. Prosejte brašno sa praškom za pecivo u odgovarajuću posudu.
Odvojite belanca od žumanaca. Belanca umutite na mekan sneg. Dodajte esenciju i žumanca jedno po jedno u čokoladnu smesu, nakon svakog mešajte. Dodajte belanca, promešajte pažljivo i sipajte smesu u brašno. Dobro promešajte.
Namažite kalup za kuglof i pospite kakaom. Sipajte 2/3 smese i poređajte keks. Pokrijte preostalom smesom. Pecite u ugrejanoj rerni na 180 stepeni 35-40 minuta. Ostavite kolač da se ohladi. U kaseroli karamelizujte šećer sa maslacem. Kada dobije karamel boju, sipajte toplu pavlaku. Mešajte dok se ne zgusne.
Skinite sa vatre i dodajte čokoladu. Ostavite da se malo ohladi. Odvojite jedan deo karamela, a drugi dodajte u umućenu pavlaku. Stavite kolač u odgovarajući tanjir. Napunite šrpic karamel kremom i ukrasite. Pospite orasima i prelijte karamel prelivom.