Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Krempita»Torta Bombona sa kestenom

Torta Bombona sa kestenom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k76116k898
Torta Bombona sa kestenom
Fotografije: Yordanka Kovacheva
2 / 8
13/11/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
85 min.
Porcije
9
"Jesen dolazi sa lišćem koje pada i sa najukusnijom tortom Bombona sa kestenovima"

Potrebni sastojci

  • za 1 koru
  • jaja - 3 komada
  • brašno - 5 supenih kašika
  • šećer - 4 supene kašike
  • vanila - 1 kesica
  • esencija ruma - 2 kapljice
  • prašak za pecivo - 1 kašičica
  • za 2 koru
  • kestenovi - 300 g, skuvani i oljušteni
  • jaja - 2 komada
  • brašno - 1 supena kašika
  • maslac - 50 g
  • šećer - 75 g
  • prašak za pecivo - 1 i 1/2 kašičice
  • za prelivanje kora
  • voda - 300 ml
  • slatko od kajsija - 6 supenih kašika
  • šećer - 2 - 3 supene kašike
  • rum - 4 supene kašike
  • fil
  • pavlaka - 250 ml slatka
  • kisela pavlaka - 100 g
  • šećer - 3 - 4 supene kašike
  • za kuvertiru
  • keste - 5 - 6 komada, kuvani, oljušteni
  • pavlaka - 250 ml, slatka
  • crna čokolada - 150 g
  • mlečna čokolada - 50 g
  • maslac - 20 g
  • listići badema - po želji
* merne jedinice

Način pripreme

1. Za prvu koru umutite jaja i šećer dok ne pobele. Dodajte vanilu, esenciju i brašno, prosejano sa praškom za pecivo. Promešajte drvenom kašikom i sipajte smesu u pleh prčnika 22 cm, prethodno namazan i posut brašnom (dobro je da bude sa dnom koje se skida).

Pecite u ugrejanoj reni 18 minuta. Ostavite da se ohladi na rešetki.

2. Za drugu koru ispasirajte kesten, rastopljeni maslac i šećer, zajedno sa jajima. Treba da se dobije tekrstura glatkog krema.

Dodajte kašiku brašna sa praškom za pecivo i dobro promešajte. Ispecite i ovu koru u prethodno ugrejanoj rerni (180 stepeni) oko 20 minuta ili proverite čačkalicom za zube. Sačekajte 10 minuta i izvadite iz kalupa, nakon toga ostavite da se ohladi na rešetci.

3. Pripremite sirup tako što stavite, na umerenu vatru, vodu, slatko od kajsija, šećer i rum. Kuvate 5-6 minuta idobro prelijete prvu koru , a drugu ostavite malo suvlju. Ako volite da obe kore budu dobro natopljene napravite još preliva.

4. Za fil umutite pavlaku mikserom i čim se zgusne stavite šećer. Umutite na mekan sneg i dodajte u delovima kiselu pavlaku, promešajte pažljivo kašikom. Krem će postati malo tečniji, ali to ne treba da vas plaši. Stavite ga u frižider na 30 minuta da se stegne.

5. Sastavite tortu tako što namažete prelivenu koru filom, a odozgo stavite koru od kestenova (ako ćete da stavljate još sirupa, sada je trenutak). Stavite u frižider i počnite sa kuvertirom.

6. Ugrejte pavlaku na slaboj do umerenoj vatri i izlomite čokoladu na male kockice. Mešajte dok se ne rastopi i dodajte maslac da bi bila još sjanija i gušća. Ostavite da se ohladi, periodično mešajte žicom da se ne uhvati korica.

7. Hladnu tortu prelijte kuvertirom i poravnajte poslastičarskim nožem da bi površina bila ravna i lepa. Ostavite da se potpuno ohladi i ukrasite celim kestenovima i listićima badema po želji.

Neka vam je slatko!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: