Način pripreme
Operemo bundevu i isečemo poklopac. Očistimo od semenki, uvijamo u aluminijumsku foliju i stavimo je u odgovarajuću posudu (ja sam korsitila duboku šerpu, odgovarajću za pečenje u rerni). Po ivicama posipamo musli.
Od svežeg mleka, jajeta i vanile pasiramo smesu za krem. U kaseroli rasopimo malo šećera i gotov krem sipamo na dno bundeve, zajedno sa mlečnom smesom.
Voće i orašaste plodove, prethodne večeri potopljene, dobro ocedimo iz vode.
Stavljamo ih u posudu sa likerom od višanja, i kojem je bio štapić cimeta. Odstoji oko jedan sat, nakon toga ga isečemo ili stavljamo cele.
Oni su dosta slatki, zato pazite kad ih budete sladili. Ne stavljamo med u bundevu, zato što će se prilikom termičke obrade izgubiti njegovi cenjeni sastojci. Prelivamo kriške prilikom serviranja.
Sa ovom mirisnom i šarenom smesom punimo bundevu i stavljamo poklopac.
Pokrijemo ivicama folije da ne bi izgorela i sipamo u posudu jedan prst vode od otvora bundeve.
Stavljamo je u ugrejanu rernu na 160 stepeni, pazimo da voda u posudi ne provri. Pečemo dok desert ne bude gotov, zato što termička obrada zavisi od njene veličine. Kad se potpuno ohladi skidamo foliju i sečemo je na kriške. Polivamo medom i posipamo mlevenim orasima.
Savet: Nisam navela količinu nekih od sastojaka, zato što oni zavise od veličine bundeve. Meni je ostalo malo nadeva koji sam zapekla u maloj vatrostalnoj činiji posebno. Dobila sam odličan krem karamel sa voćem, ali bez orašastih plodova!
Što se tiče izbora sastojaka, zavisi od vašeg ukusa.