Način pripreme
1. Posolite repove grdobine, natrljajte ih većim delom iseckanog peršuna i iscedite limun preko njih. Ostavite ih da odstoje 30 minuta u frižideru.
2. U dubokom vok tiganju ugrejte maslinovo ulje na slaboj do umerenoj vatri i stavite beli luk na kriške i preostali peršun. Kad počnu da se prže dodajte brašno i mešajte oko 2 minuta.
Sipajte bujon i vino i kad vidite da počinje da bude gusto stavite školjke. Začinite solju po ukusu, kuvajte dok se ne otvore i odmah skinite sa vatre.
3. Ugrejte rernu na 200 stepeni. Ribu iz frižideta stavite na vatru sa maslinovim uljem i kad dobije zlatnu boju sa svih strana, prebacite je u odgovarjaući pleh i stavite u ugrejanu rernu na 12 minuta, ako je deblja - do 15 minuta.
4. Izvadite iz rerne i stavite u sos da se pomešaju i upiju mirisi.
5. Serviajte odmah, na stavko parče ribe stavite po malo sosa i 6-7 školjki.
Neka vam je slatko!