Način pripreme
1. U dubokoj posudi pomešajte svu so sa vodom dok se dobro ne pokvasi.
2. U odgovarajući pleh stavite papir za pečenje i rasporedite ravan sloj debljine 1 cm od polovine soli. Ne treba da se pokriva cela površina pleha, nego samo onoliko koliko je potebno da se stave dve ribe.
3. Rasecite stomake ribe i izvadite iznutrice. Dobro ih operite i osušite. Ne treba da skidate krljušt.
4. Savite ribe na so i pažlljivo pokrijte ostalom količinom soli, trudite se da sloj bude ravnomeran. Dobro pritisnite.
Možete ostaviti repove otkrivene, kao i deo glave jedne ribe, da se vidi oko. To je trik za prepoznavanje kad je riba gotova. Ako je riba sirova oko je tamno, skoro crno, a kad se dobro ispeče ono je belo sa žučkastom nijansom. Pošto je riba cela pokrivena solju to će vam biti orijentacija kada je riba gotova.
5. Pecite na 200 stepeni, na gornjem i donjem grejaču sa ventilatorom u prethodno ugrejanoj rerni. Za orade od 400 g, vreme pečenja je 20-ak minuta, ali ako su vaše manje ili veće onda se orijentišite prema boji oka, koje ste ostavili otkriveno.
6. Čim ih izvadite iz rerne ostavite ih tako još 4-5 minuta, nakon toga drvenim ćekićem ili drugim odgovarajućim priborom počnite da lupate so, koja se stvrdnula, dok se dobro ne razbije.
Skinite svu so sa ribe, pazite da ne oštetite površinu zato što koža ljušti veoma lako. Na kraju ih istrljajte ubrusom da skinete ostatke soli.
7. Servirajte odmah u sa kriškom limuna i sveže salate.
Ovo je veoma zdrav i jednostavan način za pripremu ove ribe, zato što se ne koristi nikakva masnoća ili dodaci. Riba je neverovano krta, a njen ukus je čaroban, zato što je sačuvala sve sokove i mirise.