Način pripreme
1. Svo povrće isecite na kockice, osim karfiola i belog luka.
2. Dinstajte ih na nekoliko minuta u ugrejanom maslinovom ulju na umerenoj vatri. Dodajte dva prstohvata soli, da omekšaju i puste vodu, koja će usporiti i pomoći dinstanje.
3. Sipajte 550 ml vode i kuvajte dok potpuno ne omekša, nakon toga stavite začine i skinite sa vatre.
4. Iskidajte karfiol na relativno velike ružice i stavite ih u vrelu, posoljenu vodu. Nakon 7-8 minuta prebacite u cediljku i prelijte hladnom vodom.
5. U pleh poređajte ružice karfiola i malo ih posolite.
Posebno ispasirajte ostalo povrće dok se ne dobije kremasta i glatka smesa i ravnomerno sipajte preko karfiola.
6. Operite čenove belog luka, nemojte ih ljuštiti nego malo rascepite. Stavite ih u svaku ivicu pleha i jedan u sredinu.
7. Pospite prezlom i sa još malo soli i pecite u prethodno ugrejanoj rerni (200-220 stepeni) dok prezle ne dobiju lepu boju.
Odlična kombinacija nežnog krema od povrća, svež karfiol koji se topi u ustima i hrskava korica od prezle.
Prijatno!